Bir işletmenin web sitesi birçok yerel işletmenin internet varlığının temelini oluşturur. Aslında, KOBİ’lerin çevrimiçi pazarlama hizmeti harcamalarının yarısından fazlası web sitesi görünürlüğünü artırmaya yöneliktir. Web sayfası oluştururken hangi bilginin sunulacağı, içeriğin nasıl organize edileceğinin planlaması ve işletme internet varlığı stratejisinin de başarılı bir şekilde uygulanması çok önemlidir. Çok önemli olmasına rağmen, küçük ölçekli işletmelerin büyük bir çoğunluğu ve orta ölçekli işletmelerin önemli bir kısmı arama motorlarında hızlıca ulaşılabilecek, müşterinin istediği bilgileri ve güveni sağlayacak bir web sitesi geliştirmede zorluk yaşamaktadırlar.
Bütün bu eksiklikler, küçük işletmeler için, müşterilerin hızla artan bir şekilde yerel işletme bilgilerini aradığı dijital ve mobil dünyadan gelecek potansiyel fırsatları kaçırmalarına sebep olmaktadır.
İşletmenizin internet varlığını artırmak için birçok şey yapılabilir ve başarılı bir web sitesi görünümü rekabette işletmenizi bir adım öne çıkarabilir. Aşağıda, başarılı bir internetvarlığı elde etmek ve web sitesi görünümünü artırmak için KOBİ’lerin aklında tutması gereken 10 öneri sıralanmıştır.
İletişim bilgilerinizin görünürlüğünü ve ulaşılabilirliğini mutlaka artırın
Birçok web sitesinin var olma sebeplerinden biri “İletişim sayfası” aracılığıyla müşterilerin işletmeye ulaşmasını sağlamaktır. Fakat bu web sitelerinin büyük bir kısmı web ziyaretçisini müşteriye çevirebilecek güçlü bir iletişim sayfasına sahip değillerdir. Genellikle en altta saklanmış ve ziyaretçilerin onları arayıp bulmasını zorlaştıracak şekilde yer almakta ve ziyaretçilerin iletişime geçmesini oldukça zorlaştırmaktadır.
Kolaylıkla ulaşılabilen iletişim bilgileri tüketicinin web sitesi ziyaretini satışa dönüştürmesi için ihtiyaçtır. Bu aynı zamanda arama motorlarında daha yüksek sırada çıkmasında da önemli bir rol oynamaktadır. İletişim bilgileri Web sitenizin “Hakkında” kısmında kaybolmamalı ve işletmenin, müşterilerin kendisine ulaşmasının çok önemli olduğu vurgulanmak amacıyla belirgin bir şekilde her sayfada yer almalıdır.
İletişim sayfası, müşterinin onunla iletişime geçmesini beklememeli, proaktif bir şekilde iletişim sayfası aracılığıyla bir adım önde yer almalı ve aksiyona çağırıcı nitelikte teklifler sunmalıdır. Örneğin, iletişim bilgileri en altta ve ufak puntoyla yazılmışsa reaktifliğin belirtisidir, diğer taraftan ana sayfada kalın ve büyük puntolarla belirgin bir şekilde yer alan iletişim bilgileri müşteriyi harekete geçirerek istenen iletişimi sağlar. Bunlara ek olarak, ziyaretçilerin her sayfadan basit ve hızlı bir şekilde “İletişim” sayfasına ulaşması sağlanmalı ve Sosyal Medya bağlantılarına da iletişim bilgilerinin olduğu sayfada muhakkak yer verilmelidir. Ayrıca özellikle iletişim bilgilerinin yer aldığı sayfanın cep telefonu, tablet ve diğer platformlarla görüntülenebilir ve uyumlu olması kesinlikle sağlanmalıdır.
İletişim Formları ve E-Bültenleri etkin bir şekilde kullanın
Müşteri /ziyaretçi etkileşim işlemlerine ve üyelik & topluluk olanaklarını web sitenizde yer vermelisiniz. Yerel işletmeler müşterinin satın almak için onu aramasını beklemek zorunda değillerdir. Canlı Sohbet hizmetleri müşterilerin ilgilendikleri ürün ve hizmetler hakkında 7/24 bilgi alabilmelerine olanak sağlar. Bu sadece müşterinin satın alma işlemini tetiklemeyecek aynı zamanda işletme ile müşteri arasında aktif bir ilişki de oluşturacaktır.
İletişim Formları müşteriyle etkileşimi sağlayan ve çok fazla zaman harcamadan müşterilerin ne aradıklarını bulmalarını kolaylaştırın bir diğer önemli bileşendir. Günümüz tüketicileri sosyal medya üzerinden de işletmelerle iletişim kurmayı bekliyorlar bu yüzden web sitesinde sosyal medya bağlantıları da bulunmalıdır.
Eposta bültenleri günümüzün en önemli ve en büyük pazarlama ve reklam araçlarından bir tanesidir. Eğer işletmenizin bir E-bülten yayını yok ise müşteri kaybediyorsunuz demektir, e-Bültenler ziyaretçilerin web sitenizi ziyaret etmesine ve satışların artışına da yardım ederler. Her web sitenin E-bülteni göndermek için Eposta listesi oluşturmak üzere bir eposta ekleme bölümü oluşturması gereklidir. Genellikle, 3 bilgiden (isim, eposta ve diğer bir bilgi) fazla bilgi talep edilince, basit formlara göre çok daha az sayıda eposta kaydının gerçekleştiği bilinen bir gerçektir bu yüzden bilişimde yaygın kullanılan “Keep it simple stupid” kuralını uygulayın.
Müşterilere düzenli bir şekilde e-bültenler gönderilmelidir. Mevcut Müşteri listenize Eposta göndermenize olanak veren çok sayıda araç vardır. Çok büyük bir müşteri veritabanınız yok ise, bu araçların ücretsiz deneme sürümleri de bir süreliğine test ederek kullanabilirsiniz. İletişim formları aracılığıyla iletişime geçen kişiler müşterinin de onayı alınarak doğrudan bu eposta listesine aktarılabilir.
Web Sitenizin Erişilebilirliği gözden geçirin
Web sitenizin erişilebilirliğini artırmak için; Evrensel hedef kitlenin ilgisini çekme (çok dilli çeviriler), kültürel hassasiyet, engellilere yönelik erişim & hizmetler, tarayıcı uyum kapsamı asgari & azami monitör çözünürlükleri; hız & bant genişliği hassasiyeti; indirme sırası & görüntü yeniden çizimleri; navigasyonun işlevselliği ve anlaşılabilir olması, bağlantı bütünlüğü, sunulan bağlantıların kalitesi ve derinliği, ana bilgilere erişim için harici ve dahili bağlantı oranları göz önünde bulundurulmalıdır.
Göz Alıcı ve Kullanışlı Ara Yüz Tasarımları Yapın
Web sitenizde daha çok kişinin ve daha sık aralıklarla ziyaret etmesini istiyorsunuz bu kaliteli bir içeriğin yanı sıra kaliteli bir tasarımı da gerektirir. Tasarımda görsellik, profesyonel görünüm, sanatsal bütünlük, renk uyumları her zaman ön planda olmalıdır. Bir kitabı sadece kapağına bakarak almayabilirsiniz, ancak hedeflediğiniz müşteriler alabilir. Görsel olarak çekici renklere sahip modern bir web sitesine yatırım yapmak sadece web sitenizi daha cazip kılmaz aynı zamanda işletmenizin profesyonelliğini de yansıtır. Tasarımlarda 20 çeşit renk kullanmak yerine birbiriye uyumlu az sayıda renk şemalarını tercih edin. Kesinlikle ücretsiz Template kullanmayın, tasarımda yenilikleri takip edin ve sitenize yansıtın; farklı fikirler, sunum biçimleri düşünün, geliştirin.Siteniz özgün, diğerlerinden ayrılabilir olmalı, birden çok duyuya hitap etmeli ve akılda kalıcı etki bırakmalıdır.
Kullanıcı dostu olmak, kullanım kolaylığı, anlaşılabilirlik ve basitlik, tasarımda göz önünde bulundurulması gereken temel unsurlardır. Siteye koyacağınız bilgiyi bir süzgeçten geçirin ve en az halde ne kalabilirse onu yayınlayın; hiçbir izleyici onlarca sayfa okumak istemez. O kişiyle konuştuğunuzu düşünün, saatlerce bir şeyler anlatan birisi mi ilgi çekicidir, yoksa demek istediğini kısa ve net bir şekilde ifade eden mi?
Fotoğrafların boyutlarını mutlaka sayfaya göre optimize edin ve çok gerekli olmadıkça müzik kullanmayın. Resim yerine, metin kullanmaya önem verin ve çok sayıda değişik font ve çok sayıda değişik yazı boyutu kullanmayın.
Flash uygulama kullanıp, kullanmamanın artıları ve eksileri göz önünde bulundurulmalı, elbette flash, görsel olarak daha ilgi çekici olabilir ancak içerik anahtar kelimelerle taratılmadığı için arama sıralamalarınızı olumsuz etkileyebilir. Flash aynı zamanda web sitesini yüklenme zamanını artırır, yazılım güncellemeleri gerektirir ve bazı akıllı telefonda ve tarayıcılarda görünmeyebilir ve bu eksiklikler de müşterileri web sitenizde vakit geçirmekten caydırabilir. Grafik, fotoğraf ve videoların bağlantıları sürekli kontrol edilmeli, bozuk bağlantılar düzeltilmeli ve metin ile görsel birbiriyle uyumlu olmalıdır. Tüm bu eksikliklerin düzeltilmeden web sitesinde yer alması, işletmenin zayıflığını yansıtır.
Tanımlayıcı ve aramaya uygun anahtar kelimeleri kullanın
Web Sitenizin birincil, ikincil ve yan amaçlarını net olarak belirleyin. Bu site ile ne elde etmek istiyorsunuz, bunu gerçekçi bir gözle değerlendirin ve amaçlarınızı buna göre düzenleyin. İnternette aratılınca bulunmak için, özellikle müşterilerin sizin ürün ve hizmetlerinize ulaşmak için kullanacağı anahtar kelimeleri özenle belirleyerek web sitenizde kullanın. İçeriği oluşturmadan önce işletmenizin ürün ve hizmetlerine en uygun anahtar kelimelerin listesini çıkarın. Google adwords gibi araçları kullanarak hangi kelimelerin daha çok arandığını izleyebilirsiniz. Web sitenizi ziyaret edecek müşterilerin işletmeniz ve hizmetleriniz hakkında ne kadar detaylı bilgiye sahip olduğunu bilinemediği için, hem teknik hem de herkesin anlayabileceği dili kullanmaya dikkat edin. İçerikte bu anahtar kelimeleri okuyucuların anlayacağı bir şekilde yerleştirin ve aşırı anahtar kelime kullanımı spam olarak algılanabileceğini unutmayın. Bu noktada, içeriğin özgünlüğü ile nadir bulunabilir olması çok önemlidir.
Anahtar kelimeleri, sayfa bağlantılarında kullanın ki arama motorları arama terimlerinin sayfanızla ilgili olduğunu anlayabilsinler. Arama motorları Video ve fotoğrafları algılayamazlar, ancak, video ve fotoğrafın isimlerini ve de tanımlarını algılayabilirler. Bu nedenle video ve fotoğrafları ve tanımları anlamlı anahtar kelimelerle adlandırın. Her bir sayfanın başlığını sayfanın içeriğine uygun bir şekilde değiştirin. Tarayıcıda görünen her sayfanın başlığında işletme ismi veya web site ismi olmalı ve o sayfanın içeriğiyle ilgili başlık da bulunmalıdır.
Düzenli İçerik Güncellemeleriyle sayfalarınızı aktifleştirin
Genellikle işletmeler web sitesi yayınlanınca amaçlarına ulaştıklarını düşünür. Gerçekte ise web site bakımı devam eden bir süreçtir. Aramalarda ilgili kalabilmek için, web siteleri sürekli güncellenmek durumundadır, böylelikle aktif olup olmadıklarını arama motorları anlayabilir. Daha da önemlisi, web siteniz sürekli gelişen ve değişen işletmenizi her zaman en iyi şekilde yansıtmalıdır.
Her hafta ya da 2-3 haftada bir ana sayfanızda en son ürün ve hizmetlerinizin tanıtımına yer verin. En çok web sitenizde neye önem veriyorsanız ona odaklanın. Artık hizmet vermediğiniz veya satmadığınız ürünleri web sitenizden kaldırın. Hata ve/veya yanlışların olmaması çelişkilerin olmaması, çıkmaz sokakların ve güncellenmemiş sayfaların olmaması İşletmenizin müşteri gözünde değerini artıracaktır.
Bir diğer fikir ise bir Blog sitesi kurmak ve haftada bir sektörünüz ve işletmeniz ile ilgili yeni haber, öneri ve tüketicilerin ihtiyacı olan diğer faydalı bilgiler yayınlamak. Böylece müşteriler karşılaştıkları sorunlara internette çözüm aradıkları zaman sizi bulabilir. Blog, işletmenizi alanında uzman bir konuma yerleştirecek, aranabilir içerik oluşmasını sağlayacak ve sosyal medya kanallarınızla müşterileriniz arasındaki etkileşimi artıracaktır. İçeriğinYasalara uygunluğu kontrol edilmeli ve üçüncü şahıslardan temin edilen alıntılar, görüntüler ve fikri mülkiyet haklarına uygunluk, uluslararası teklif haklarına, orijinal sanat eserleri, müzik, fikri mülkiyet vs. riayet edilmelidir.
Etkileşimi artırmak için Sosyal medya kanallarınızı ön plana çıkarın
İşletmenizin Facebook, Twitter, Google Plus, Pinterest, Flickr, Linkedin ...vb. Sosyal medya hesapları yoksa, hemen edinin! Sosyal Medya basit ve ücretsiz reklam yöntemidir, takipçi oluşturmak işletmenize her konuda büyük fayda sağlayacaktır.
Sosyal medya optimizasyonu (Social media optimization, SMO), Kurumların ve bireylerin sosyal ağ profillerini profesyonelleştirerek belirli içerik yerleşim ve paylaşımıyla hedeflenen sitelere trafik yönlendirmeyi, internet üzerindeki farkındalığın arttırılmasında kullanılan bir yöntemdir.
Sosyal Medya’da yer alan KOBİ’lerin büyük çoğunluğunun ana sayfalarında sosyal Medya ikonlarına yer vermediği görülmektedir. Sosyal medyaya yatırım yapan işletmelerin web sitesi ve sosyal medya arasında bağlantı oluşturmamaları büyük bir eksikliktir. Günümüz tüketicileri Sosyal medya aracılığıyla iletişimi tercih edebiliyor, bu nedenle eğer sosyal medyada yer alıyorsanız, web sitenizde bağlantılarına yer vermelisiniz.
Sosyal medyada içerik çok hızlı bir şekilde oluşturulabildiği ve paylaşılabildiği için müşteriler işletmeniz ve ürünleriniz hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilecek. Arama motorları, sosyal medyayı da arama sıralamalarında göz önünde bulundurmaktadır. Bu nedenle paylaşımlarda etkileşimi artırmak için kaliteli, ilginç ve görsel öğelerle içerik paylaşılmalıdır. Ayrıca arama motorları ve tutarlılık açısından her bir sosyal medya kanalında birbirine benzer isimli URL’ler tercih edilmelidir.
Web sitenizin diğer tarayıcılarla ve Cep telefonlarıyla uyumlu olduğundan emin olun
Cep telefonu ve tablet pazarı gün geçtikçe büyümekte ve insanların hareketliliği artmaktadır. Aynı zamanda müşterilerin cep telefonu üzerinden yerel işletme bilgileri arayışı da hızlı bir oranda artmaktadır. Bu da işletmelerin masaüstü bilgisayarlar haricinde, diğer platformlarla da ulaşılabilmesi gerektiği ihtiyacını göstermektedir. Ancak, KOBİ’lerin büyük çoğunluğunun web sitesi cep telefonlarıyla görüntülenmeye uyumlu değil. Cep telefonlarıyla görüntülenecek web sitesinin, masaüstü ile görüntülenen ki gibi bütün özelliklerini yansıtması gerekmemektedir. Sadece, iletişim bilgileri, başlıca ürün ve hizmetleri vb. temel unsurları içermesi yeterlidir.
Diğer tarayıcılar da ihmal edilmemeli, özellikle Firefox ve Opera sık kullanılan iki tarayıcıdır. En ideali, sürekli güncellenen tarayıcılarla uyumun sağlanması adına, her platform/tarayıcı için ayrı bir CSS yaparak, gerekli düzeltmeleri bunlar üzerinde gerçekleştirilmesidir.
Web siteniz aracılığıyla Müşteri İlişkileri ve Hizmetlerini sunun
Müşteri ile sağlıklı bir sanal iletişim kurmak, uzun süreli bir işletme-müşteri ilişkisinin temelini oluşturduğu için önemlidir. Bunun için dikkat edilecek hususlar aşağıda sıralanmıştır;
Müşterilere teşvik edici bir şekilde Web sitesi üzerinden irtibata geçme ve cevap alabilme kolaylığı sağlanmalı ve müşterilerden gelen talep ve şikâyetler yönetilmelidir. “Satın Al” ve “Sipariş Ver” bağlantıları okuması kolay, büyük punto ve belirgin bir şekilde yer almalıdır. Ayrıca ücretsiz hizmetler, araçlar, sunulan olanaklar müşterilerin dikkatinden kaçmayacak bir şekilde bilgilerine sunulmalıdır. Temin edilen müşteri başarı belgeleri ve geri ödeme yapma politikası & gizlilik uygulamaları muhakkak web sitesinde sunulmalıdır. Reklam ve kurumsal temsillerde dürüstlüğe dikkat edilmelidir.
Yeni müşterilerin isteklerini çok hızlı bir şekilde cevaplandırmaya özen gösterilmelidir. Genellikle sorusuna çok hızlı bir şekilde yanıt alan ziyaretçinin müşteriye dönüşme ihtimali çok yüksektir. Müşteriye cevap vermekte çok gecikilmesi, başka bir işletmeden ürün veya hizmeti alması için önemli bir nedendir. İdeali, otomatik hazır cevaplarla müşteriye yanıt verilmeli ve sonrasında mümkün olduğunca hızlı bir şekilde kişisel olarak da cevap verilmelidir.
Sonuçları İzleyin ve Değerlendirin
İlginç bir şekilde KOBİ’lerin büyük bir çoğunlu Google Analytic vb web sitesi performanslarını ölçen analitik araçlarını kullanmamaktadır. Web sitesinin ziyaretçi trafiğini uygun bir şekilde izleyen bir analitik programı olmadan KOBİ’ler ne kadar ziyaretçi geldiğini, ziyaretçilerin nereden geldiği bilgisini potansiyel müşterilerin hangi anahtar kelimeleri aradıklarını ve hangi içeriğin ilgi çektiğini bilemezler. KOBİ’ler düzenli bir şekilde web sitesi analitiğini gözden geçirmeli ve sonuçlara göre web sitesinin görünürlülüğünü ve performansını artırmalıdırlar.
kaynak: 1