Drupal'ın standart önbellek modunu aktifleştirerek veritabanındaki gereksiz sorguları azaltabilirsiniz. Fakat yogun trafikli bir siteye sahipseniz bazen yeterli olmayabilir. Memcache, standart önbellek bilgilerini, veri tabanını sonuçlarını yeniden önbelleğe alarak Drupal uygulama performansınızı oldukça geliştirebilir.
Drupal'ın varsayılan olarak Memcached'i desteklemediğini ve bunun için sunucuya yüklememiz gerektiğini unutmayın. Memcached'i sunucuya nasıl yükleyeceğinizi ve her sayfanın yüklenmesiyle veritabanındaki yükü azaltmak için Drupal 8 ile nasıl yapılandırılacağını görelim.
Memcached'i sunucuya nasıl kuracağımıza göz atalım
Yerel makinenizdeki terminali açın ve sunucuya bağlandıktan sonra aşağıdaki kodları sırası ile çalıştırın:
sudo apt-get update
sudo apt install memcached
sudo apt install php-memcached
Aşağıdaki komutu çalıştırarak Memcache arka plan programının iyi çalıştığından emin olun:
“ps aux | grep memcached”
Ayrıca, Memcached eklentisinin drupal sitenizin "admin/reports/status/php" sayfasını kontrol ederek veya info.php sayfası oluşturarak PHP7'de düzgün şekilde yapılandırılıp yapılandırılmadığını kontrol edin.
nano /var/www/html/memcache/info.php
aşağıdaki kodu giriniz <?php phpinfo(); ?>
Şimdi Memcached ve php7-fpm servislerini yeniden başlatın.
service memcached restart
service php7.0-fpm restart
Web tarayıcısına gidin ve info.php dosyasına veya drupal sitenizin "/admin/reports/status/php" adresine gidin ve "Memcached" araması yaparsanız, aşağıda belirtilmiş ekrana benzer çıktılar bulacaksınız.
Sunucunuza Memcached yüklendikten sonra, Memcache module ve Memcache Storage module indirin. Daha sonra "drupal web sitenizin "/admin/modules" adresine gidin ve iki modülüde etkinleştirin.
Sunucuya kurduğumuz Memcache modulunu Drupal 8 için yapılandıralım:
Sitenizin settings.php dosyasını açın ve aşağıdaki kodu yapıştırın. Burada, D8 ve Memcached PECL'nin bir entegrasyonunu sağladığı için Drupal 8 için Memcache depolama alanını kullanıyoruz.
$settings['cache']['default'] = 'cache.backend.memcache_storage';
$settings['memcache_storage']['key_prefix'] = '';
$settings['memcache_storage']['memcached_servers'] = ['127.0.0.1:11211' => 'default'];
Debug için aşağıdaki kodu isterseniz settings.php dosyasında ekleyin.
$settings['memcache_storage']['debug'] = TRUE;
Hepsi bu kadardı. Artık memcache ile sunucu yükünü azaltmış olduk. Herhangi bir sorunuz olursa iletişim kurmaktan çekinmeyin. Bu tarz blog yazıları hoşunuza gidiyorsa mail bültenimize abone olabilirsiniz.
Mutlu kodlamalar